ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK'İN ZARARLARI

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK'İN ZARARLARI

7/5/2022

Bizzat enerjilendirilmiş bir sistem olan ve enerji yayan vücudumuz ışın yayan bu çevre ile çok sıkı bir iliski içindedir. Vücudumuz enerjisini sadece besin çevriminden tedarik etmemekte, bunun yanında yaşamını düzenlemek için dışarıdan, kozmik ışın alanından da enerji enformasyon absorbe etmekte ve böylece yaşam güçlerini organize etmektedir.”

Elektromanyetik kirlilik, yaşadığımız alanlarda bulunan elektrik akımı taşıyan kablolar, radyo frekans dalgaları yayan radyo ve televizyon vericileri, cep telefonu baz istasyonları, yüksek gerilim hatları, trafolar, mikrodalga yayan ev aletleri vb.nin yarattığı, insanın ve diğer canlıların üzerinde bozucu etkiler yaratan “elektromanyetik alanlar” dır. Hava kirliliği denince akla hemen genzinizi yakan bir duman, gri bir bulut tabakası geliyor. Oysa, havamızı kirleten ve görünmeyen bir kirletici daha var: elektromanyetik dalgalar. Buna “elektronik pus” anlamına gelen “electrosmog” denmektedir. Gözle görülmeyen bu elektromanyetik kirlilik, kimi zaman cep telefonunuzun çalmasıyla televizyonda karlanma yaparak, kimi zaman ise yüksek gerilim hatları yakınında uçan helikopterleri bile düşürerek kendini gösteriyor.

Elektromanyetik alan kirliliği yaratacak kaynaklar;

Doğal Elektromanyetik kaynaklar;

• Güneş

• Bazı uzak yıldızlar

• Atmosferik deşarj yani yıldırımlar.

Doğal olmayan Elektromanyetik kaynaklar;

• Elektrik akımı taşıyan yeraltı ve yerüstü elektrik hatları,

• TV ve bilgisayarlar,

• Elektrikli ev aletleri (Elektrikli süpürge, saç kurutma, traş makinesi, çamaşır ve bulaşık mak.elektrikli ısıtıcılar vb.)

• Mikro dalga fırınlar

• Radyo ve TV vericileri

• Telsiz haberleşme sistemleri,

• Kablosuz telefonlar (cep telefonları yada kablosuz ev telefonları)

• Kablosuz her türlü cihazlar (modem, alarm cihazları v.s)

• Hücresel telefon sistemleri ( GSM Baz istasyonları.)

• Tıbbi cihazlar

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK'İN ZARARLARI

Biyomoleküllerin (DNA, RNA ve Protein) sentezi, hücre bölünmesi, kanser oluşumu, hücre yüzeyine ait özellikler, memrandan kalsiyum giriş-çıkışı ve bağlanması üzerine elektromanyetik alanların etkili olduğu gözlenmiştir.

Biyokimyasal ve fizyolojik olarak yine hücre ve dokularda; hücresel solunumun azaldığı, hormonların etkilendiği, doku ve hücrelerin hormonal cevabının değiştiği, karbonhidrat, nükleik asit ve protein metabolizmasının değiştiği, yapısal değişiklikler gözlendiği, farklı antijenlere karşı immun/bağışıklık cevabının etkilendiği gözlenmiştir.

Radyo dalgaları ve mikrodalgalara maruz bırakılan deney hayvanlarında (kobay, fare, tavşan, kedi, şıçan) gözlenen etkilerden bazıları aşağıda verilmiştir. Bu çalışmalar 0.45 GHz-1.9 GHz aralığındaki cep telefonu etkilerini yansıtmaktadır.

● İmmünolojik Etkiler: Eritrositlerde ve lenfoblastlarda artış; T ve B lenfositlerde artış; Blastogenesis de artış.

●Sinir Sistemine Etkiler: Hipotalamusta norepinefrin düşüklüğü ; Hipotalamusta dopamin düşüklüğü ; Hipotalamusta nöron büyümesi ; Beyin hücreleri sıcaklığında artış ; EEG frekanslarında değişim; kan-beyin bariyeri geçirgenliğinde artış ; Miyelin dejenerasyonu ; Glial hücre proliferasyonu

●Hematolojik Etkiler: Hematokrit seviyesinde artış ; Beyaz kan hücrelerinde azalma ; Lenfosit seviyesinde yükselme

● Kardiyak Fonksiyonlara Etkiler: Kalp hızında düşme ; Bradikardi ; EKG de değişmeler

●Nöroendokrin Sisteme Etkiler: Troid hormonu sevisinde yükselme; Serum thyroxine seviyesinde düşme (; Adrenal bezde ağırlık artışı

●Büyüme ve Gelişim Etkileri: Vücut- beyin ağırlığında azalma ; Fetus ağırlığında azalma ; Doğum sonrası ölümde artış

●Genetik Etkiler: Akciğer hücrelerinde kromozom aberasyonu ; Sperm hücrelerinde kromozom translocation ; Mutasyon da artış ; Doku nekrozu

●Klinik Kimya ve Metabolizma Etkileri: Serum glikoz seviyesinde artış ; Ürik asit sevisinde artış ; Metabolik hızda azalma ; ATP sevisinde azalma

●Testisler Üzerindeki Etkiler: Testiküler dejenerasyon; Testiküler lezyon.

● Oküler Etkiler: İntraküler sıcaklıkta artış ve katarakt gelişimi.

Sonuç olarak; laboratuvar koşullarında, elektromanyetik radyasyonların bulunduğu veya bu cihazları kullananlarda biyolojik sistemler ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri de yapılan çok sayıda deneysel çalışmayla kanıtlanmıştır. Bu nedenledir ki sağlığa zararlı bir etken olarak kabul edilen elektromanyetik radyasyon veya alanlar için yaşamsal bir takım limitler oluşturulmuştur. Cep telefonları gibi elektromanyetik radyasyon veya alan oluşturan cihazların etkilerinin genel halk sağlığı açısından çok ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini önemle ifade edebiliriz.

ELEKTROMANYETİK RADYASYONDAN KORUNMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER

●Elektrikli aletleri kendinizden mümkün olduğunca uzakta çalıştırın. Elektromanyetik etki mesafe ile hızla azalacaktır.

●Kullanmadığınız elektrikli aletleri ya kapalı tutun ya da fişten çıkartın. “Stand by” konumunda kaldığı sürece elektromanyetik kirlilik yaratacaktır.

●Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösterin ya da ekran filtresi kullanın.

●Dinlendirici bir uykuya geçmek için yatak odasında TV, radyo bulundurmayın.

●Ekonomi (halojen ve flöresan) lambaları mümkünke kullanmayın, kullanıyorsanız kendinizden uzak tutunuz.

●Elektrikli saat/radyo/alarm baş ucunuzda bulundurmayın (pilli kullanmayı tercih edin).

●Yatak odasında baş ucunuzdaki duvarla komşunuzda bir elektronik aletin bitişik durmamasını sağlamaya çalışın.

●Cep telefonunu kullanmadığınız sürece kapalı tutun. Gerekmedikçe cep telefonları kullanmayın.

●Cep telefonlarını üzerinizde açıkken bulundurmayın (kalp üstünde, bel ve göğüs hizasında bulundurmayın). En iyisi cep telefonu kullanma çılgınlığına son verin.

●Açık bir cep telefonunu kendinizden uzak mesafede bırakın ve tercihen 1 m. mesafeden kulaklıkla konuşun. Acil durumlar dışında cep telefonunuzu açık taşımayın veya hep kapalı tutun. SAR değeri 1 w/kg dan daha düşük olan cep telefonlarını tercih edin.

●Elektirikli battaniye kullanmayın ya da yatmadan önce yatağınızı ısıtarak kullanın.

●Tüm TV, bilgisayarların arkasında elektromanyetik alan daha büyüktür.

●Laptop bilgisayarlar şarjlı kullanıldığında düşük elektromanyetik alana sahiptir.

●Saç kurutma makinesinin manyetik alanı çok yüksek olduğundan, sürekli kullanmak yerine aralıklarla ve kısa süreli kullanın.

●Mikrodalga fırın çalışırken en az 1 m. den uzakta durun ve gerekmedikçe kullanmayın.

●Fotokopi makinalarından (yüksek manyetik alana sahiptir) en az 50 cm. uzakta durun.

●Elektirikli traş makinesi kullanmayın veya şarjlı kullanın.

●TV. ekranlarından (ön ve arkasından) en az 2 m. uzakta bulunun.

●Çamaşır, bulaşık makinesi vs. çalışırken yakınında bulunmayın.

●Cep telefonu baz istasyonlarının evlerinizin çatısına, okullara veya yakın çevrenize takılmasına izin vermeyiniz.

Günümüzde kendimizi ve çevremizdekileri korumak için alınabilecek tedbirleri uygulamamız zor. Ancak hem insanlar tarafından oluşturulmuş olan radyasyondan hem de doğal radyasyondan korunabilmemiz için uzun yıllara dayalı bir araştırma sonucunda geliştirilen bir cihazla spesifik bir elektrostatik alan oluşturularak radyasyondan korunmak mümkün: Mini Rayonex.

MINI-RAYONEX Dünyaca ünlü Paul Schmidt’e göre Biyorezonans temellerine dayanır ve sağlık odaklı yaşamak isteyen herkes için kanıtlanmış bir yoldaş/ destekçidir.

Bu küçük biorezonans mucizesi, Alman tıbbi cihaz şirketi Rayonex Biomedical tarafından üretilmektedir ve 35 yıldan uzun süredir yetişkinlerde, çocuklarda ve hayvanlarda çok çeşitli uygulamaları ile popüler olmuştur.

Mini Rayonex insanların, hayvanların ve bitkilerin sağlığını radyasyonlu ortama rağmen koruyabilmektedir. Vücudumuz için zararsızdır çünkü bir elektrik akımı yaratmaz, sadece ilk dermal tabaka üzerinde etkisi vardır. Bu mekanizma, hem suni hem de doğal radyasyonun vücudumuza nüfuz etmesine karşı güvenilir bir koruma sağlar.

Satın almak için ; https://www.amazon.com.tr/MINI-RAYONEX-5G-ağından-etkilenmemek-yanınızda/dp/B08F7TTQFN

Ürünler Tanıtım-Mini_Çalışma Yüzeyi 1.jpg

Bize Ulaşın

Posta adresi

Halkapınar Mahallesi 1202/2 Sokak

Gıda Çarşısı İş Hanı No:31/816 İzmir

Phone number
+90 (546) 978 10 01
Email
info@binbircare.com.tr